Consorto Etereo

Het ensemble Consorto Etereo werd in 2021 opgericht uit fascinatie voor muziek uit de renaissanceperiode. Ons eerste programma stelden we samen rond de figuur van Margaretha van Oostenrijk, een invloedrijke vrouwelijke mecenas in de geschiedenis van de lage landen. We doken zo diep in alle facetten van deze boeiende persoonlijkheid dat Margaretha tijdelijk een deel van ons leven werd.

Voortbordurend op het vorige programma ontstond een nieuw programma rond Margaretha en haar neef Karel V. Hier staat zijn hofcomponist Thomas Crecquillon centraal.

Een derde programma, dat Vlaamse, Italiaanse en Duitse componisten uit de 16de eeuw samenbrengt rond de poëzie van Petrarca, vertelt op aangrijpende wijze over diens liefde voor Laura.

Ook de samenwerking met het koor Crescendo uit Zottegem was een boeiende ervaring: de 500ste verjaardag van Lamoraal, graaf van Egmont werd onder de titel L’homme armé een feest met een bloemlezing van componisten uit de 16de eeuw. Op een speelse manier wisselden koor en ensemble elkaar voortdurend af.

Nu, twee jaar later, alsof de muzen ons de weg wezen, stelden we naar aanleiding van een concertgelegenheid een programma samen met bekende én onbekende Franse barokmuziek voor stem, viola da gamba en klavecimbel. Het was een heerlijk moment van thuiskomen en het eerste barokconcert was een voltreffer.

Het vertrouwde moet je af en toe kunnen loslaten. De stap van de renaissance naar de barok geeft ons de mogelijkheid om met een frisse blik onze eerste liefde te herontdekken.

Consorto Etereo verbreedt zijn muzikale horizon met programma’s en muzikale thema’s uit zowel renaissance als barok. Beide werelden, met hun soms uiteenlopende expressie en affecten , vormen voor de musici geen obstakel, maar versterken en inspireren elkaar.

Ons ensemble vervolgt zijn weg, benieuwd naar wat de volgende muzikale stappen zullen zijn…